Make your own free website on Tripod.com

AXun virittäminen

Alempana olevat viriohjeet on kopioitu Nasun AX sivuilta, eli kaikki kunnia näistä viriohjeista hänelle!! lukemaan!Sylinteri

Sylinteri on ehdottomasti tärkein lenkki Axun virityksessä. Parilla markalla (viilaamalla) saa jo tehokkaamman version vakiosylinteristä ja muutamalla satasella isomman sylinterin. Isompi sylinteri ei yksistään kuitenkaan nosta tehoja montaakaan heppaa vaan tarvitaan myös sopiva kaasutin ja mahdollisesti myös tehoputki (katso alemmas).

Hiukkasen tuosta viilailusta:

Suurentamalla pako- ja imuaukkoja tehot nousevat mukavasti, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Liian suuret aukot voivat jopa laskea tehoja, koska sylinterin huuhtelu (seoksen virtaus) menee aivan perssiilleen. Alakierrosten vääntö laskee aina viilatessa joten se ei ole seuraus liikaa viilatusta sylinteristä vaan viritetyn 2-tahtisen moottorin luonteesta. Siis normaalia. Viilaukseen on monenlaisia välineitä, kuten mm. paineilma"vingut", Dremelit, hiomapuikot yms. Halvin mahdollinen on tosi perinteinen viila, joka on myös tarkin. Tavallinen katkaistu pyöröviila yhdistettynä porakoneeseen on myös oiva värkki. Kanavien ja aukkojen viimeistelyyn perinteinen hiomapaperi on paras vaihtoehto.

Ja sitten viilaamaan!:

Pakoaukko/-kanava: Otat viilan ja suurennat pakoaukkoa n.4mm ylöspäin ja 1mm kummaltakin sivulta. Tee yläpuolesta kaareva, ei neliskanttinen, näin säästät männänrenkaita. Paras viila tähän hommaan on viila jossa toinen puoli on kaareva. Pakokanavan hiot hiomapaperilla mahdollisimman sileäksi jotta karsta ei tarttuisi niin herkästi. Imuaukot ja kanavat: Viilaa ylempää imuaukkoa 4-5mm ylöspäin ja sivuille yht. 2mm.. Tee yläpuolesta taas kaareva. Alempaa imuaukkoa (oikeastaan kanavaa) viilaat pari milliä alaspäin ja teet yläpuolesta loivasti kaareva. Sitten viimeistelet kanavan hiomapaperilla sileäksi. Viimeiseksi: Sitten hiot hiomapaperilla tai pienellä pyöröviilalla viilattujen aukkojen reunat "pyöreiksi", eli ne eivät saa jäädä teräviksi. Tämä käytännössä on tärkein lenkki koko viilauksessa, jottei männänrengas katkeaisi ja pytty leipoisi kiinni. Nyt voitkin putsata sylinterin totaalisesti metallihiukkasista ja valelet öljyä sylinteriin. Nyt voitkin laittaa pytyn paikoilleen. Muista, että männänrenkaiden katkoskohdat ovat tappiensa kohdalla ja vaihda mielellään uusi alatiiviste, koska vanhalla saattaa paineet päästä pihalle, mikäli ajat vähänkin kauemmin! Ykätiivisteen voi myös uusia vaikkei se välttämätöntä ole. HUOM! Ennenkuin kokoat Axusi, kannattaa männänpää ja sylinterinkansi putsata karstasta. Samalla kannattaa putsata pakoputki mikäli se on mielestäsi pahasti karstainen. Viilauksen johdosta todennäköisesti vakio-48 pääsuutin on auttamatta jäänyt liian pieneksi, eli moottori "booaa", koska seos on liian laiha Tällöin pakollinen hankinta on isompi pääsuutin, esim. 56. Nyt axusi pitäisi lähteä imiukaulan porauksen kanssa todella hyvin verrattuna viilaamattomaan pyttyyn!


Kaasutin

Isompi kaasutin lisää kierroksia ja nostaa tehoaluetta ja myös samalla tehoja korkealle. Kaasuttimissa isoin ei aina ole paras! Liian isolla kaasuttimella mopo "tukehtuu" bensa/ilma-seokseen. Isommasta kaasuttimesta on eniten hyötyä isommissa sylintereissä, joihin se onkin lähes välttämätön jos haluaa sylinteristä parhaimmat tehot. Myös viilattuun vakiopyttyyn isompi kaasutin on oiva ratkaisu. Ja ivielä kaasuttimen säädöistä: Jos moottori "röpöttää", niin seos on liian rikas, eli vaihda pääsuutin pienempään. Jos moottori vuorostaan "booaa", seos on liian laiha joten hanki isompi pääsuutin.

No, minkäslainen kaasari sitten?:

Vakioon vehkeeseen ei ole mitään järkeä hommata isompaa kaasutinta, jotenka suosittelen imukaulan poraamista (katso taas alempaa). Viilattuun pyttyyn suosituksena voisi pitää 14mm ja taas rankasti viilattuun voi pistää jo 16mm. Jos taas hommat jo isompaa pyttyä niin kaasuttimen tulisi olla kokoa 18-24mm. Ja merkkihän on tietenkin DellÒrto, joita saa tunnetusti Mopo-Sportilta. Kaasuttimen lisäksi pitää hankkia hyvä ilmanputsari, esim. Power Filter ja sopiva imukaula. DellÒrto SHA kaasareihin ei saa omaa imukaulaa vaan siihen on tehtävä soviteholkki jotta se kävisi porattuun vakioimukaulaan. Lisäksi on hankittava erikokoisia suuttimia oikeiden säätöjen löytämiseksi. Yksi päsuutin maksaa 2,50€.


Imukaula

Axun vakioimukaula (siis "putki" kaasarin ja sylinterin välissä) kuristaa tehoista jonkin verran pois, koska se on liian pieni. Jotenka sille pitää antaa poraa! Laita imukaula pystyyn ruuvipenkkiin tms. Tässä vaiheessa olisi hyvä olla 13mm teräspora ja pylväsporakone, mutta jos ei oli niin ei hätää. Ota katkaistu viila porakoneeseen ja työntömitta ja ala viilata pyörittämällä viilaa pikkuhiljaa imukaulan sisällä. Kokeile välillä työntömitalla, että onko aukko koko pituudeltaan pyöreä. Viilaa imukaulaa haluamasi kokoiseksi (13mm on aika näppärä koko). Tiivistepinnan puolelta viilaa hieman reunoja ja puhdista imukaula bensalla puhtaaksi. Mikäli poraat, niin muista porasi tehot. Iskuporakoneella saatat pistää vaihtokuntoon koko imukaulan, koska imukaula on kevytmetallia ja siis PEHMEÄÄ! Terä uppoaa sekunnin kymmenesosissa läpi! Joten ole äärimmäisen varovainen ja poraa suoraan!


Tehomäntä

Tehomäntä muuttaa moottorin ajoituksia, jolloin mm. kampikammio kerkee haukkaamaan enemmän bensa/ilma-seosta kerralla (jos männän helmaa pätkästään). Myös pakoaukon ja huuhtelukanavien ajoitukset muuttuvat (toivottavasti suotuisammaksi) jos männän päältä otetaan tavaraa.

tehomännän teko:

Tehomännän voi toki tehdä itsekkin jos on tarpeeksi asiasta perillä. Tällöin on vain suuri mahdollisuus, että moottorin ajoitukset menevät perseelleen ja tehot laskevat mukavasti (näin voi käydä myös tehdastekoisella tehomännällä jos sylinterin aukkoja on viilattu liikaa). Tehomäntä Axuun tehdään siis niin, että otat männä imuaukon puoleisesta helmasta imuaukon kohdalta 2-3mm. tavaraa pois. Siis ei koko helmaa vaan vain imuaukon kohdalta, näin mäntä säilyttää tasapainonsa suurinpiirtein ainakin. Männän päältä taas ei kannata paljoa ottaa mutta korkeintaan niin, että männänrenkaisiin jää vähintään milli rakoa. Ja männän päältä otetaan siis pakoaukon ja huuhteluaukkojen kohdalta tavaraa. Teet siis siihen päälle aukkojen kohdalle lovet. Äläkä puhkaise mäntää, muuten se on vaihtokunnossa! Ja niinkun yllä olevasta tekstistä voi huomata, en suosittele tehomännän tekoa jos et ole varma asiasta. Tehonlisäys ei ole niin huomattava. Axuun voi pistää myös Raisun tehomännän, jonka hinta on liikkeestä riippuen siinä 100-150mk suurinpiirtein. Muista kuitenkin ostaa oikea koko (38,8mm)!!!


Rattaat

Rattaita vaihtamalla saa kätevästi lisää vauhtia mopoosi, mutta vääntö ja kiihtyvyys kärsivät. Kuitenkin jos olet virittänyt mopoasi niin rattaiden vaihto on pakollinen toimenpide, muuten moottorisi huutaa niin maan perkeleesti joka paikassa!

Ratastamisen teoriaa:

Eteen pistetään siis isompaa ratasta ja taakse pienempää jos haluat lisää vauhtia, väännön ym. kärsiessä. Päinvastoin taas saadaan aikaan loistavaa vääntöä ja parempi kiihtyvyys, mutta huippunopeus kärsii. Tosin jos olet tarpeeksi virittänyt vehjettäsi, niin liian pienet voivat jopa huonontaa kiihtyvyyttä. Eli rattaiden pitää olla sopivat. Yleinen ja varsin käytännöllinen nyrkkisääntö ratastuksessa on: "Yksi piikki enemmän eteen = kolme piikkiä vähemmän takana". Eli jos vaihdat eteen yhden piikin isomman rattaan, oisi suurinpiirtein sama lopputulos saatu vaihtamalla taakse kolme piikkiä pienemmän yksilön. Että sitä rataa.

Sopivia rattaita etsimään:

Axuun voi laittaa jo vakionakin eteen 13-15 piikkisen rattaan väännön paljoa kärsimättä. Eturattaan suurentaminen ei yleensä vie vääntöjä yhtä paljon kuin takarattaan pienentäminen (jostain syystä). Eturattaita on suurimmillaan 17 piikkisiä ja takarattaita pienimmillään 30 piikkisiä. Jos et meinaa hommata isompaa pyttyä, ei sinun tarvitse koskea takarattaaseen. Pistät vain sopivan eturattaan ja mielellään vahvistetut ketjut jossain välissä. Kokeilemalla saat parhaan lopputuloksen, ja eturattaatkaan eivät montaa kymppiä maksa.


Pakoputki

Pakoputken osuus 2-tahtikoneen virityksessä on hyvin tärkeä. Väärin ajoitetulla putkella mopo kulkee ja kiihtyy laiskasti, karstaa konetta ja kuluttaa bensaa enemmän kuin oikein ajoitetulla putkella.

Kuristamaton vakioputki:

Vakioputki on sinänsä ihan hyvä, mutta siihen on piilotettu kuristus. Paisuntakammion keskikohdilla on peltilevy, jossa on kaksi 10mm reikää. Tämä siis tekee paisuntakammion supistuskartion hyödyn lähes olemattomaksi, koska pakokaasut törmäävät suoraan seinämään eivätkä loivaan kartioon. Peltilevyn poistoon tarvitset tavallisen rautasahan, rautalankaa, rälläkkä hiomalaikalla ja Mig-hitsin. Ja mielellään viimeistelyyn kaasupelit polttimineen + hopeapuikkoja tarpeen mukaan (ei pakollista tosin). Jottei työn jäljet paistaisi virkavallalle tms. tarvitset vielä myös mustaa kuumankestosprayta.

Ja sitten hommiin:

Ensimmäiseksi lyöt pakarin viilapenkkiin kohtuu tiukalle, mutta ei niin että se vääntyy! Sitten sahailet "luukun" paisuntakammion keskikohtaan. Nyt sinulle pitäisi avautua silmiesi eteen ko. kuristuslevy. Nyt vain otat levyn pois, mutta anna villojen sekä niitä pitelevien rautalankojen olla rauhassa, sillä ne poistavat kaikuvat äänet paisuntakammiosta eivätkä alenna tehoa. Seuraavaksi laitat luukun kiinni ja sidot sitä esim. rautalangalla sen verran että se pysyy paikallaan. Sitten migillä hitsataan luukku takaisin kiinni ja pinta hiotaan tasaiseksi rälläkällä. Tässä vaiheessa tarkastellaan, ettei putkeen jäänyt reikiä. Lopuksi kannattaa juottaa saumat vielä hopealla jos mahdollista. Näin voi olla varma, että liitos on siisti ja tiivis. Maalauksen jälkeen homma on paikoilleen asentamista vaille valmis. Kuristuksen poisto tuo reippaasti vääntöä ja kiihtyvyyttä sekä hieman kierroksia viilattuun sekä isompiin sylintereihin. Viilaamatonta vakiosylinteriä käytettäessä hyöty jaa pieneksi. Kuristamattoman putken kanssa pitää asentaa muutamaa numeroa suurempi pääsuutin kaasuttimeen.

Tehdasvalmisteinen tehopakoputki:

Vakiosylinteriin ei kannata teharia laittaa, koska tehoja se ei niin paljon enemmän siihen tuo kuin kuristamaton vakioputki. Tehdasvalmisteiset teharit menevät myös alakautta, ja niissä on huomattavasti kovempi ääni kuin vakioputkessa, joten ne varmasti herättävät tinanappien huomion. Simonini taitaa olla ainut malli, mitä ainakin pitäisi saada suoraan Axuun käyväksi (olen kuullut vähän muuta kylläkin). Ja niitäpä saa Mopo-Sportista. Tosin kovia jätkiähän ei kovat äänet ja epäilyttävä ulkonäkö haittaa paskan vertaa, eli eikait se nyt mahdoton ajatus ole pistää teharia vakiopyttyyn.....tosin pytyn täytyy olla viilattu ja mieluiten rankasti että tehoja tulisi. Yksi loistava vaihtoehto olisi myös modifoida PV:n Luhao-tehari Axuun. Sen saa menemään yläkautta, joten se ei ole yhtään epäiltyttävän näköinenkään. Äänetkään eivät ole yhtä kovat kuin Simoninissa. Tehojenkin pitäisi olla julmat!