Kaasutin ja ilmanputsari

Monien vanhojen mopojen kaasuttimet ovat Bingin valmistamia. Bingin erimallisten kaasuttimien osat ovat suuriltaosin vaihtokelpoisia keskenään, tosin erojakin on (esim. Solifer SM:n kaasuttimen neulasuuttimessa on reiät ilmasuutinta varten, mitä ei esim. pappatunturissa ole). Ensimmäinen tarkastuksen kohde on kaasuttimen imukaula. Mikä tahansa putkenpätkä ei kelpaa imukaulaksi. Imukaulassa ei saisi olla mitään rajuja mutkia tai muita virtausta haittaavia muhkuloita. Pappatunturin 90-asteen kulmalla oleva kaula on oiva esimerkki äärimmäisen huonosta imukaulasta. Mikäli vakiokaula on pahasti suolesta, kannattaa tilalle tehdä itse parempi vastaava.
Mikäli vain mahdollista, kannattaa hankkia säätösuutin. Se on elintärkeä osa virittäjälle kahdestakin syystä. Ensinnäkin suutinkoon voi säätää optimiin ajaessa ja toiseksi se on hyvä kierrosluvun rajoitin, jos vaikka poliisisetä sattuu pysäyttämään (eli säädetään seos reilusti rikkaan puolelle, joten mopo ei taatusti ota ylimääräisiä kierroksia). Tosin joissakin kaasuttimissa pääsuutin on kaasuttimen sisäpuolella, eikä sitä silloin ymmärrettävästä syystä voi ajon aikana pyöritellä.

Mikäli kaasaria rupeaa virittelemään, voi aloittaa niinkin pienestä kuin luistin leikkauksesta. Mitä jyrkempi tämä leikkaus on, sitä enemmän ilmaa kaasuttimeen tulee. Tämä tosin toimii vain osakaasulla, koska luisti on täyskaasulla niin ylhäällä ettei sillä ole enää mitään merkitystä tehon kannalta. Leikkauksen suurentaminen antaa lisätehoa alakierroksille, tosin ei välttämättä kovin paljon.

Ilmanpuhdistin on mopon kannalta tärkeä. Se kannattaa olla, koska muuten kaikki roska ja pöly pääsevät kaasuttimen kautta sylinterin sisään tuhojaan tekemään. Aina välillä näkee mopoja, joista ilmanpuhdistin on nakattu pois, koska "se ahistaa". Totta on, että vakioputsari ei välttämättä ole niitä parhaimpia, esim. SM:n vakioputsari on sellainen tehosyöppö, että se kannattaa heti ensitöikseen nakata tunkiolle. Mutta mitäpä vakioputsarin tilalle? No, esim. Moposportista on saatavana Power-Filter- merkkisiä putsareita (maksaa noin.14€), joitten imuvastus on hyvin lähellä nollaa edellyttäen, että ne pitää puhtaina. Muuten, kannattaa muistaa, että Power-Filter luokitellaan viritysosaksi, joten huonolla tuurilla voi saada sakot.
SM:n kaasuttimeen käy myös vanhan Jawa-moottoripyörän ilmanpuhdistin, joka on melko vapaasti hengittävä. Sen saanti voi kuitenkin olla kiven alla, mutta kannattaa kokeilla löytyisikö käytettynä.

Kaasuttimen voi myös vaihtaa suurempaan. Tämä kannattaa etenkin, jos hankit isomman sylinterin, koska tällöin saat paremmat tehot mopostasi. Kaasuttimen koko vaikuttaa melko paljon mopon tehoon. Pieni kaasari toimii paremmin alakierroksilla kuin suuri, mutta ei enää pysy mukana ylemmillä kierroksilla. Suuri kaasutin antaa yleensä paremman tehon yläkierroksilla, mutta korisee alemmilla kierroksilla. Eli pienen ja suuren väliltä pitäisi löytää se sopivin, millä mopo toimii parhaiten kummallakin kierrosalueella. "Suurin on aina paras"- periaatteella ei kovin pitkälle pötkitä. Encarvi, Dellorto ja Mikuni ovat kaasuttimista yleisimpiä. Kaasuttimen vaihdossa kannattaa muistaa, että sylinterin imukanavan kaasarinpuoleisen aukon täytyy olla vähintään yhtä suuri kuin kaasuttimen kurkku, joten jos esim. hankit 14mm-kaasarin ja imuaukon halkaisija on vain 11mm, täytyy aukkoa suurentaa vähintään 3 millin verran.

Mikäli syystä tai toisesta et halua hankkia uutta kaasutinta, voi vakiokaasarin porata suuremmaksi. Poraaminen käy helpoiten porakoneeseen yhdistetyllä pyöreällä viilalla, jolla kaasuttimen kurkkua porataan tasaisesti joka puolelta, niin että kurkun pyöreä muoto säilyy. Ennen poraamista kannattaa kaasuttimesta irrottaa kaikki irto-osat, jotta ne eivät vahingoittuisi poraamisen yhteydessä. Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Nimittäin, jos kaasuttimen luisti on pienikokoinen, voi kaasuttimen poraaminen johtaa ilman virtaamiseen luistimen ohi, mikä aiheuttaa mm. koneen huutamista tyhjäkäynnillä.

Isommaksi porattu pappatunturin kaasutin on muuten oiva vaihtoehto Solifer SM:ään, kunhan vain hommaa samalla sopivan imukaulan. Pappatunan kaasutin voidaan porata maksimissaan 14 milliseksi, mikä on hyvä koko vakiopytylle. Ja kun kaasuttimen päällä lukee vielä Bing, niin poliisisetätkään eivät yleensä huomaa mitään.