Tehoputki

Make your own free website on Tripod.com
Tehoputki lisää nimensä mukaisesti moottoritehoa. Tehon lisäys perustuu siihen, että pakoaukkosta karannut muuten hukkaanmenevä palamiskelpoinen seos työnnetään takaisin sylinteriin, jolloin tuloksena on bensansäästöä sekä rutkasti lisätehoa. Vakiomopoissa tehoputki ei välttämättä ole parhaimmillaan. Suuremmalla sylinterillä varustetut mopot suorastaan vaativat tehoputken suurimman tehon saamiseksi. Jos rahasi ei riitä ostamaan tehoputkea, kannattaa tehdä sellainen itse.

Alkuputki: Pakoputken alkuputken tai käyrän on oltava halkaisijaltaan pakokanavan kokoinen, jottei liitos kohtaan synny turbulenssia eli pakokaasun virtausta häiritsevää pyörteilyö. Alkuputken sopivalle pituudelle ei voi antaa mitään suositus arvoa, vaan se löydetään vain kokeilemalla. Yleisohjeena voi kuitenkin pitää sitä että mitä pitempi alkuputki on sitä parempi vääntö on ja mitä lyhempi sitä kovempaa kulkee.

Laajennuskartio: Laajennuskartion eli pakoputken megafoni tai diffuusoriosan kartiokulma on yleensä suhteellisen loiva eli käytännössa korkeintaan noin 15 asteen (kokonaiskulma)

Keskilieriö: Keskilieriön halkaisia määräytyy laajennuskartion loppuhalkaisijan perusteella. keskilieriössä ei tapahdu minkäänlaista painepulssia suuntaan tai toiseen, joten se toimii vain pakokaasu virtauksen tasaajana ennen kaasun saapumista supistus kartioon.

Supistuskartio: Käytännössä supistuskartion kartiokulman maksimiarvona voi pitää 25 astetta (kokonaiskulma)

Loppuputki: Supistuskartiosta ulos johtavasta pakoputken loppu osa eli peräpilli toimii ainoastaan pakokasun purkautumiskanavana. Loppuputken koolla on tästä huolimatta ratkaiseva vaikutus koko pakoputken toimintaan, sillä sen on pidettävä pakoputken sisäinen vastapaine riittävän suurena, jotta pakoputki toimii suunnitellulla tavalla. Loppuputki ei saa olla liian suuri jottei pakokaasu pääse purkautumaan liian helposti. Loppuputki ei kuitenkaan saa olla liian ahdas, koska siitä on helposti seurauksena moottorin kiinnileikkautuminen