PieRaisun virittäminen

Nämä viriohjeet on kopioitu Raisuwebistä ja sen jälkeen hiukan muokattu!! :)

Sylinteri

Raisuun saa monia erillasia sylintereitä esim. 50 cc isoilla aukoilla, 50 cc Racing pytty, 58 cc Pytty, 75 tavallinen ja 75 läppä. Vakio pytystäkin saa ihan mukavat tehot kun viilaa ja tämä riittääkin vähemmän vaativalle virittäjälle. Ensin otat kannen ja sylinterin pois, Sitten päätät haluatko tehdä vääntävän koneen vai kierroskoneen. Jos teet vääntö koneen niin viilaa pakoaukkoa noin 2 mm ylöspäin ja 2 sivuilta ja imu aukkoa n. 2 mm alaspäin ja n. 2 mm sivuilta. Nyt sinulla on tullut koneeseesi aika paljon tehoja koko kierrosalueelle. Mutta jos haluat kierroskoneen jossa kaikki tehot on yläkierroksilla. Niin viilaa pako aukkoa n.3 mm ylöspäin ja 2.5 mm sivuille myös viilaat imuaukkoa n. 3 mm alaspäin ja 2.5 sivuille. Nyt sinulla on kone jossa lähes kaikki tehot on yläkierroksilla. Mutta voit myös ostaa tehdas viilatun sylinterin yli 50 cc isoilla aukoilla. Jos tämä ei riitä voit ostaa 50 cc Racing pytyn jossa on 4 isoa huuhtelu kanavaa, Myös 58 cc pytyssä on aika reilun kokoiset kanavat, Tavallinen 75 cc tuo sitä vääntöä oikein reilusti kaikista pytyistä eniten. Mutta jos haluat todella kylän nopeimman raisun niin ostat 75 cc Läppäsylinterin.


Hintoja moposportissa:

50 cc sylinteri isoilla aukoilla sis: männän. Hinta: 569 mk
50 cc Racing pytty sis: männän. Hinta: 590 mk
58 cc pytty sis: mäntä. Hinta: 530 mk
75 cc tavallinen pytty. Hinta: 769 mk
75 cc Läppäsylinteri sis: mäntä, kansi ja läpät. Hinta: 775


Kaasutin

Raisussa on vakiona Dellorto Sha 14.9 kaasutin joka on 9 mm. Siitä saa hyvin tehtyä 14 millisen koska kaasuntin on alunperin 14 mm mutta se on kuristettu 9 milliseksi. Tee näin ota kaasutin irti kaasuvaijerista ja imukaulasta ota myös ilman puhdintin ja bensaleku irti. Nyt poraat siitä päästä joka on 9 mm 14 mm poralla niin sinulla on Dellorto Sha 14 kaasutin juodut myös vaihtamaan isomman pääsuuttimen. Tästä poliisikaan ei sano mitään koska kaasuttimessa lukee Delllorto Sha 14.9. Tämän tavan haitta on se että sinulla ei ole enään vakio kaasutinta. Voit myös ostaa esim moposportista Dellorto SHA14 tai SHA15 tai SHA16 kaasarin. Näin sinulle jää vakio kaasutin jos joskus haluat laittaa moposi vakioksi. Dellorton SHA mallien haitta puoli on se että näissä kaasuttimissa ei ole neulaa eikä seosruuvia eli ainoat säätö kohdat ovat pääsuutin ja tyhjäkäynti nopeus. Nämä kaasuttimet saa kyllä toimimaan mutta siihen voi mennä aikaa. Itse suosittelen Dellorton PHBG mallia joita on 16mm, 18 mm, ja 20 mm kokoisia. Näissä on neula ja seosruuvi eli nämä kaasuttimet saat säädettyä paljon paremmin SHA:t. Mutta mikä koko? Vakio pyttyyn jota on viilattu on 14-16 mm kaasutin hyvä. Muihin 50 cc pyttyihin käy 16-18 mm kaasutin 20 mm kaasutinta ei kannata laittaa 50 cc pyttyihin koska se vie vain enemmän bensaa. 58 cc pyttyyn on kanssa 18 mm kaasutin aika hyvä voi kokeilla 20 mm kaasutinta. Sitten 75 cc pytyt niissä pitää olla vähintää 20 mm kaasutin että kaiken tehon saa irti. Mutta suosittelen 20-24 mm kaasutinta. Entä mikä merkki? kaasuttimia Raisuun saa vaikka minkälaisia esim Dellorto, Mikuni, Keihin,Encarwi ja vaikka Bing. Mutta vain Dellortoon saa imukauloja. Imukaulan teosta lisää imukaula sivulla. Monkeyn 9 mm keihin esim vie paljon vähemmän bensaa kuin raisun SHA. Eli vaihtoehto jos haluaa taloudellisen mopon.


Kaasuttimien hintoja:

Dellorto SHA:

Dellorto SHA 14.9 (vakio kaasutin) Hinta: 325 mk
Dellorto SHA 14.10 Raisun korvaus kaasutin Hinta: 195 mk
Dellorto SHA 14.14 14 mm kaasutin Hitna: 215 mk
Dellorto SHA 15/15c 15 mm kaasutin Hinta: 220 mk
Dellorto SHA 16/16 16 mm kaasutin Hinta: 285 mk

Dellorto PHGB:

Dellorto PHBG16as 16 mm kaasutin Hinta: 328 mk
Dellorto PHBG18as 18 mm kaasutin Hinta: 338 mk
Dellorto PHBG20as 20 mm kaasutin Hinta: 348 mk

Dellorto PHBL:

Dellorto PHBL22as 22 mm kaasutin Hinta: 525 mk
Dellorto PHBL24as 24 mm kaasutin Hinta: 530 mk

Keihin:

Keihin 9 mm kaasutin Hinta: 430 mk

Bing:

Bing SRC 1/8/55 8 mm kaasutin Hinta: 350 mk
Bing 85/11/101 M-77 11 mm kaasutin hinta: 450 mk

Mikuni:

Mikuni Vm 14, Hinta: 708 mk
Mikuni vm 12, Hinta: 425 mk
Mikuni vm 16, Hinta: 389 mk


Kansi

Mopon kantta voi laskea että saisi suuremmat puristukset sylinteriin. Tämä taas tuo vääntöä ja vähän huippunopeutta. Voit ostaa myös tehdas tekoisen korkeapaine kannen joka kyllä tuo tehoja kaikkein eniten. Mutta tehdas kansi maksaa 148 mk. Voit myös tehdä oman jos ei rahat riitä valmiiseen. Tee näin ota hioma paperia karkeaa ja hienoa ota joku tasainen alusta esim. peili. Teippaa ensin karkea hiomapaperi kiinni peiliin ala hiomaan kantta peilillä. Raisun kannesta voi ottaa korokkeet kokonaan pois. Kun olet hionut lähes kaikki pois laita peiliin hienoa hiekkapaperia jolla viimeistelet kannen. VARO ETTEI KANNESTA TULE KIERO!!. Nyt kun laitat kannen kiinni suosittelen että käytät 99 oktaanista bensiiniä ettei kone ala nakuttaa!

Rattaat

Helpoin tapa saada mopo kulkemaan kovempaa on vaihtaa välityksiä. Kun vaihdat edessä isompaan niin mopo kulkee kovempaa ja vääntää huonommin. Takana juttu on päivvastoin eli kun laitat taakse isomman tuo se lisää vääntö ja jos laitat pienemmän tuo se lisää nopeutta. NYRKKI SÄÄNTÖ: EDESSÄ YKSI ON KOLME TAKANA!
12 on vakio ratas. Taakse saa taas 32-52 piikkisiä rattaita. Vakio välit on 12/42 tai 12/52 en ole varma asiasta. Kokeilemalla se selviää. Jos joku tietää nii voisi kertoa minulle vieras kirjassa. hyvät välit vähän viritettyyn mopoon on 16 piikkinen edessä. 75 cc pytyn kanssa voi olla raskaammatkin välit.

Kytkin

Raisun kytkin on hyvä vakiossa ja vähän viritetyissä. Mutta se ei enään joissain 75 cc sylkällä varustetuissa mopoissa enään tahdo pitää vaan alkoo luistamaan. Mikä tähän avuksi? No ensinnäkin kytkin levyt pitää olla hyvässä kunnossa,kytkin kunnolla säädöissä. Jos näin on ja kytkin alkaa luistamaan voi syy olla myös huonon öljyn. Joillain on tapana kaataa sitä halvinta mahdollasta öljyä sinne vaihde- laatikkoon. Mutta asia ei ole niin että halvin öljy välttämättä olisi hyvää vaan kannattaa käyttää jotain hyvää öljyä esim Repsolin transmisiones 2T 10w/30w öljyä. Tämän öljyn pitäisi olla ihan hyvää ja se pitää laakerit kunnossa. Tämä öljy maksaa 4 € ½ litran pönttö joka riittää raisuun ihan hyvin. Vaikka ohjeissa sanotaan että öljy tilavuus on 0.8 l. Voithan toki ostaa 2 purkkia ja laittaa sen 0.8 l mutta en tiedä vaikuttaako se mitään. Sitten vaikka sulla olisi hyvää öljyä se pitää aika ajoin vaihtaa. Sopiva vaihto väli olisi kerran kesässä. Talveksi pitää tietenkin vaihtaa notkeammat öljyt. Raisuun suositellaan kesäksi 80 sae öljyä ja talveksi 75 sae öljyä. Eli riittää kun vaihtaa kesä ja talvi öljynt aina eli ei tarvitse tehdä mitään erillistä öljynvaihtoa. No jos kytkin ei vieläkään ala pitämään. Niin voit kokeilla jäykempiä kytkin jousia ne maksavat mopo-sportissa jotain 10 €. Tai toinen vaihtoehto on laittaa tuplajuoset eli sinne kytkin juosen sisällä ohuempi juosi. Tämän voi kai tehdä myös niin että ostaa jäykät kytkinjuoset ja laittaa sinne sisälle vielä sen tuplajuosen. Voit myös laittaa juosien alle prikkoja että että no olisi tiukemmalla. Jos tämäkään ei auta Niin katso onko sinulla raisussasi 4 vai 5 levyn kytkin. Eli pieni vai iso kytkin. JOs sinulla on 4 levyn kytkin niin vaihda se 5 levyiseen ja tee sille edellä mainitut toimen piteet. Jos tämäkään ei auta en osaa enään neuvoa miten sen saisi pitämään.

Mäntä

Raisuun voi ostaa tai tehdä tehomännän, itse suosittelen että ostat valmiin tehomännän koska silloin saat juuri oikeanlaisen ja se kestää paljon kauemmin kuin itse tehty. Näin teet tehomännän: ota mäntä irti koneesta ja laita se esim viilapenkkiin kiinni.Viilaa sitten pyöreällä ja hienolla viilalla pakoaukon ja ylösvirtaus kanavien kohdalta tavaraa pois. Jätä kuitenkin vähintään 1 mm väli männänrenkasiin meilummin kyllä 2 mm. Sitten viilaat imuaukon puoleisesta helmasta tavaraa pois että imuaukko on kauemmin auki. Voit myös viilata siitä toisesta helmasta tavaraa pois että mäntä on edes jotenkin tasapainossa. Tehomäntä pidentää ajoituksia eli aukot on kauemmin auki tämä taas tuo lisää tehoa ja kierroksia. Valmis tehomäntä maksaa noin 25€.

Pakoputki

2T mopoissa kuten Pieraisussa pakoputki vaikuttaa erittäin paljon mopon ominaisuuksiin. Raisun oma putkikin on ihan siedettävä kunhan leikkaat paisuntakammion halki ja otat sieltä pois sellasen pelti levyn jossa on vain pieni reikä josta pakokaasut joutuvat kulkemaan. Tämä tuo lisää tehoja koko keirros alueelle. Mutta jos vaadit enemmän niin osta moposportista raisuun tehoputki. Jos haluat Raisusi vääntävän koko kierros alueella niin osta moposportista TP 375 nimellä kulkeva yleis tehoputki. Mutta jos haluat että kaikki tehot ovat yläkierroksilla niin osta moposportista TP 370 nimellä kulkeva yleis tehoputki. Mutta jos haluat vielä lisää ja yleis mallin tehoputket eivät ole niitä parhaita osta Giannellin valmistama raisun tehoputki Tämä putki käy kaikkiin 50 cc ja 58 cc pyttyihin käy se myös 75 cc pyttyihin. Tämä putki kulkee nimellä TP 73. Mutta jos sinulla 75 cc sylinteri ja haluat parasta niin osta giannellin nimellä TP 74 kulkeva tehoputki. Giannellin putket sisältävät vaimentimen. Yleis mallin purkissa ei ole vaimentimia. Eli juodut ostamaan niihin sen tai ottamaan vakio putkesta. Vaimentimeksi suosittelen TP-V16K vaimenninta joka ei alenna tehoja tämä on myös hyvä lisä vakioputkeen. Pakoputkien hinnat TP 370 Hinta: 30€ TP 375 Hinta: 32€ TP 73 Hinta: 65€ TP 74 Hinta: 55€ TP-V16K vaimennin Hinta: 15€

Tulppa

Sytytys tulppa: sytytys tulpan lämpö arvo vaihtelee mopon viritys asteen mukaan. Vakio mopossa on NGK 6 lämpöarvon tulppa. Mutta jos moposi on vähän viritetty ei isompaa syliteriä nii n lämpöarvo silloin 7. Jos olet virittännyt mopoasi enemmän nii valitse tulppa jonka lämpöarvo on 8. Huippu viritettyyn mopoon sopiva tulppa on 9 tai 10 länpöarvolla. Muista myös että kesällä kylmempi tulppa ja talvella kuumempi tulppa. Liian kuuma tulppa voi aiheuttaa kiinni leikkaamista. Ja liian kylmä taas karstoittuu.

Ilman Puhdistin

Mopon vakio ilmanpuhdistaja voi ahdistaa mopoa eli on hyvä hankkia vapaammin virtaava malli. Power-Filter ilman puhdistin on erittäin vapaasti virtaava malli mutta se imee itseensä vettä sateella ja menee tukkoon. Power-Filter päästää myös ihan hienon hienoa pölyä moottoriin mutta sen ei pitäisi aiheuttaa vahinko. Toinen hyvä ilmanpuhdistaja merkki on Malossi Sekin virtaa vapaasti mutta se ei mene tukkoon sateella. Power-Filter antaa kyllä kovemmat imu äänet kuin Malossi. On myös olemassa imuilman kiihdytys suppiloita joissa ei ole minkään laista suodatinta eli se päästää roskia moottoriin tekemään tuhojaan. Imu ilman kiihdytys suppilosta ei ole mopo käytösssä tehollista hyötyä kuin 0,0001 hv:ta Ilmansuodattimien hintoja Power-Filter Hinta: 85 mk Malossi Hinta: 65 mk Suodatin Malossiin Hinta: 11 mk Imuilman kiihdytys suppilo Hinta: 20 mk

Imukaulan Teko Ohjeet

Dellorto PHBG 16-20mm as Ota noin 7 cm pituinen pätkä noin 20 mm putkea joka mahtuu kaasuttimen sisälle. siteen lämmitä putki hehkuvan punaiseksi jonka jälkeen väännät putken oikean muotoiseksi. Kun putki on muodossaan niin viel se kylmään veteen tai jos on talvi niin laita se lumihankeen. Anna putken jäähtyä kylmäksi. Leikkaa noin 3-4 cm pätkän 22 mm lattarautaa poraa siihen keskelle imukaulan kokoinen reikä ja sivuihin OIKEILLE kohdille kaksi 6 mm reikää kiinnitystä varten. Sitten viilaat lattaraudan sopivan kokoiseksi niin ettei se ota kiinni minnekkään. Sitten hitsaat putken lattarautaan reiän kohdalle. Sitten jäähdytät taas sen. Sitten kun se on taas kerran jäähtynyt niin tarkista että se on tiivis. Ja jos se ei ole tiivis niin laita siihen esim. kemiallista metallia. Nyt sinulla on tehokas imukaula raisuusi.

6. vaihde

Raisuun saa 6 vaihteisia vaihdelaatikkoja joita on käytetty esim italjet 50cc trialeissa. 5 ja 6 vaihdetta et voi itse tehdä vaan sinun pitää ostaa sellainen käytettynä esim keltaisesta pörssistä. Hintaa tällä tulee noi 500-1000mk ja silloin tulee yleensä koko kone. Tosin vaihteiston 6 vaihde on yhtä iso kuin vakion 4 vaihde. Mutta tämän avulla voit pidentää välityksiä koska sinulla on enemmän vaihteita käytössäsi.